juni 20, 2018

Vättern runt med båt

Av Staffan

Att leva båtliv på Sveriges näst största ö, Vättern, är en riktig fröjd och det finns massor av vackra och spännande ställen att besöka, roliga aktiviteter att hitta på och många kulturella och historiska platser att ta del av och lära sig mer om. Förutom tätorterna Jönköping och Askersund som ligger vid den södra respektive den nordliga spetsen, finner du utmed den västra stranden bland annat Hjo, Habo och Karlsborg, och längst den östra stranden ligger Motala, Vadstena, Hästholmen, Gränna och Ödeshög. Mitt i sjön ligger den vackra ön Visingsö. Som sagt, det finns en hel del platser och det är lätt att bli förvirrad och veta vad man ska välja. För att din båttur i Vättern ska bli så trevlig som möjligt ska vi här gå igenom några av de härligaste ställena utmed denna långsmala insjö.

Visingsö

Mitt i Vättern ligger den pittoreska, lilla ön Visingsö. Här finns både ett brett utbud av restauranger, aktiviteter, badstränder och vackra historiska monument. I hamnen kan du antingen köpa dig rökt fisk att äta på bryggan, eller göra ett besök till Visingsborgs slottsruin för att ta dig en titt. För att få en vacker utsikt över både ön och sjön kan du besöka Kumlaby Kyrka där svindlande trappor leder dig upp i kyrkans torn. Eller varför inte ta en tur med en av öns populära hästskjutsar? Passar det inte dig så är det också populärt att hyra en cykel och cykla runt ön, kanske med en picknickkorg från hamnen.

Visingsö

Medeltidskänsla i Vadstena kloster och slott

I den lilla tätorten Vadstena ligger det gamla medeltida klostret Vadstena kloster, som ritades av Heliga Birgitta på 1300-talet. Klostret spelade en viktig roll under medeltiden då den var ett moderkloster för andra kloster. Dessutom var det ett dubbelkloster som alltså innefattade både munkar och nunnor. Än i dag imponerar Vadstena kloster sina besökare med sina vackra tegelbyggnader. Vadstena har vackra kullerstensgränder och medeltida miljöer. Missa inte heller Vadstena slott som omsluts av en bred vallgrav i den sydvästra delen av staden.

Medeltidskänsla i Vadstena kloster och slott

Prova nyproducerat godis i Gränna

På Vätterns sydöstra strand ligger Gränna – det självklara valet för godisgrisen. Ja, för här finns alla de kokerier som tillverkar Grännas goda polkagrisar. Besöker du ett av kokerierna kan du få se hur tillverkningen går till och även få smaka på en nykokt ljummen gris. Men Gränna har även annat att erbjuda. På Grenna Museum finns den spännande utställningen om Andréexpeditionen (ett måste för alla vi som förälskat oss i Bea Uusma – Expeditionen : min kärlekshistoria). Och högst uppe på Grännabergets kant trumfar den fyrkantiga ruinen av Brahehus med en fantastisk utsikt över Vättern och Visingsö. Om du inte är sugen på godis, utan istället vill ha sol och bad, så rekommenderar jag Varamobaden i Motala – en liten pärla för alla Motalabor. Med en fem kilometer lång sandstrand och, på grund av det perfekta läget på sjöns östra sida, många soltimmar, är det här ett perfekt ställe att koppla av. Här finns möjlighet att ta långa vackra promenader, äta glass eller besöka någon av de många restaurangerna. På somrarna arrangeras alla möjliga typer av event och tack vare att det är så pass långgrunt passar det perfekt som badplats för barnfamiljer. Ligger vinden rätt så finns goda möjligheter till surfing och annan vattensport.