september 5, 2017

Våra bästa ankringstips!

Av Staffan

Kasta loss och ge dig ut till sjöss – piece of cake. Att lägga till kan däremot vara lite klurigare och skapa en hel del stress och oro. Du vill till exempel inte behöva ligga och oroa dig över att båten ska driva iväg under natten och kanske gå på grund eller slå emot en undervattensten när du sover. I den här artikeln ska vi ge våra bästa tips för att lägga till, ankra och förtöja en båt.

Välj ett bra ankare och rätt längd

Självklart är det skillnad på att ankra mot land jämfört med att ankra på öppet vatten. Ankring på öppet vatten ställer högre krav på själva utrustningen eftersom båten då endast är förtöjd via ankaret. Det finns flera olika ankare att välja på, bland annat blyplätt, dragg, plogankare, stockankare och Danfort-ankare. Alla har sina kvaliteter och egenskaper och du bör läsa på noggrant innan du bestämmer dig för vilket ankare som passar bra för just dig och din båt. Beroende på hur stor din båt är så behöver du ha antingen lina eller kätting till ankaret. Hur lång linan eller kättingen ska vara är en viktig faktor när du ska ankra så att du får en bra vinkel mot botten, särskilt om det börjar blåsa upp. Man brukar säga att längden på kättingen eller linan ska vara tre gånger djupet.

Välj ett bra ankare och rätt längd

Skydda dig mot väder och vind

Det viktigt att ha koll på hur vinden blåser så att du kan lägga dig i en bra riktning och gärna så vindskyddat som möjligt. Sjöräddningssällskapet har en riktigt bra och säker app som ger detaljerade tvådagarsprognoser för väder och vind till alla som befinner sig till sjöss. Använd gärna den när du planerar var du ska lägga till eller ankra. Lägger du till vid en brygga eller mot land på något sätt är det aldrig en bra idé att ha vinden bakifrån eller från sidan. Det ger helt enkelt dålig belastning för både ankringen och förtöjningen. Det allra bästa är att hitta en plats i lä där båten kan ligga i lugn och ro.

Tänk på djupet och botten

Djupet är viktigt när du ska lägga till, både för din båts säkerhet och för möjligheten att kunna ankra på ett bra sätt. När du slängt i ankaret bör du kontrollera att det verkligen fastnat ordentligt i botten. Du kan antingen dra lite i linan (om du har en mindre båt) eller, om du har en stor båt med kätting, kan du testa att köra lite lätt framåt för att se om det släpper eller inte.

Ska du förtöja båten vid land kan det vara en god idé att åka fram hela vägen till land en gång innan du ankrar så att du kan vara säker på att det är tillräckligt djupt innan du slänger i ankaret samt att det inte ligger några grynnor i vägen. När du sedan ska lägga till på riktigt brukar det vara bra att släppa ankaret från aktern när du är ungefär 20 meter från land, när ankaret är i bör du glida in utan motorkraft för att inte skapa några onödiga olyckor. Så fort du är nära land sätter du i backen och låter en person hoppa i land och ta emot båten i fören.  Tänker du på dessa faktorer har du grunderna för säker ankring!