Tävlingar för båtar
maj 12, 2021

Tävlingar för båtar

Av Staffan

Att segla eller köra motorbåt kan vara bland det bästa som finns, fråga bara alla båt fantaster. Båtar är härliga och kommer i en rad olika modeller, som segelbåtar, katamaraner, motorbåtar och fler. I Sverige finns det en lång tradition av att äga båt och inte minst i Stockholmsområdet eller västkusten vilket inte är så konstigt då Sverige har en väldigt långs kustremsa. Runt om i världen och även i Sverige så anordnas det olika tävlingar för olika typer av båtar och nedan kommer en kortare beskrivning av dem kanske allra största eller mest kända.

Från yachter till segelbåtar

Vendeé Globe är en makalös tävling som grundades 1989 och det är en tävling runt hela jorden där man startar och naturligtvis slutar i staden Vendeé i Frankrike. Tävlingen är en så kallad single-hands, dvs. en förare och då tävlingen kan vara extrem pga. oväder och annat så måste alla deltagare genomgå flera läkarundersökningar för att vara säkra att man klarar den långa färden.

Volvo Ocean Race är den kanske mest berömda tävlingen i Sverige men också en av dem större i världen och tävlingen har sina anor från 1973. Tävlingen gäller för segelbåtar och man startar turen vanligtvis i Spanien eller något annat ställe i Europa och man har lite olika delstopp och man stannar vanligtvis på dem alla bebodda kontinenter. Tävlingen är en så kallad jorden runt-tävling. Volvo äger varumärket och därför namnet. Tävlingen brukar sträcka sig i hela 9 månader och Volvo Ocean Race är till skillnad från tävlingen Vendeé Globe en tävling där man tävlar i lag.

America´s Cup eller ibland kallad Auld Mug är den kanske mest prestigefyllda men också äldsta tävlingen inom seglingsvärlden. Tävlingen startade redan 1851 under ett annat namn. Även om tävlingen heter America´s Cup så är det inte alltid så att tävlingen hålls i just USA utan det kan variera lite pga. vinnaren och andra faktorer. Denna tävling är extremt populär och lockar många företagare, entreprenörer och likande och vissa siffror visar att den senaste tävlingen omsatte ca 300 miljoner dollar i olika sponsorskap och annat. Oavsett så är det världens kanske mest prestigefyllda tävlingen där alla dem viktige och största vill synas.

Från yachter till segelbåtar

Från yachter till segelbåtar

Barcolana är världens kanske största segelbåtstävling sett till antalet deltagare. Tävlingen som utgår ifrån staden Trieste, Italien har verkat sedan 1969 och tävlingen är lite unik då det inte finns några större regler gällande vilka båtar som får tävla utan det kan vara både mindre segelbåtar men också större. Barcalona skrevs in sig i Guinness Rekordbok 2019 då man det året hade 2,698 båtar och bemannade av 16 000 seglare vilket gjorde det till den tävlingen med mest båtar och besättning.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race är en prestigefull men också väldigt viktigt tävling för seglare världen över. Tävlingen hålls i Australien och man startar i Sydney och avlutas i Hobart, Tasmanien. Första tävlingen hölls 1945 och man räknar tävlingen som en av dem mest tuffast i sitt slag pga. oväder, strömmar och likande. Tyvärr har det skett att personer har dött under tävlingen och 2006 sjönk en båt av det stormiga vädret vilket gör denna tävling för dem mest erfarna och vågade.