juli 15, 2017

Tankegångar

Av Staffan

Idag har jag promenerat runt i hamnen, gått ut på de bryggor som jag fick gå ut på och tittat på andras båtar. Alltså segelbåtarna, dom blir snabbt stora om man vill ha lite utrymme ser det ut som, och det är mycket som man inte kan göra med dom.

Åka vattenskidor är såklart uteslutet, men de ser så trånga ut i sittbrunnen, inte direkt något man åker ut med och sätter sig med polarna i sittbrunn och tar några öl och lyssnar på musik, inte om det ska vara en storlek som jag kan behärska. Och att fiska med en segelbåt, nja det känns inte heller helt optimalt, och det blir bökigt att komma in till stränder med tanke på den djupa kölen. Så segelbåt tänker jag stryka från listan.

 Snipa eller inte snipa – Det är frågan

Jag tittade även på de snipor som låg vid bryggorna, men det fanns inte så många. Två modernare plastsnipor kunde jag se, och något fler gamla träsnipor. Plastsniporna kändes inte alls personliga, inte som de gamla träsniporna som har mycket charm, fint trä och vackra detaljer, goda dofter och en känsla av robusthet.

Men flera av dom var ganska slitna, fernissan hade flagnat, man kunde se att vissa trädetaljer sjöng på sista versen, ruttna fönsterramar och på någon hade ägaren plastat rufftaket, kanske för att slippa läckage, kanske för att det börjat ruttna jag vet inte men det såg trist ut.

Fin snipa innebär en massa jobb

Sen fanns det ju flera snipor som var i jättefint skick, spegelblank fernissa, friskt trä med vacker ådring men det kostade på att hålla det skicket. Jag träffade en ägare nämligen som jag pratade med några minuter och han hade haft båten i över 30 år och det var väldigt mycket jobb att hålla efter den.

Fast han skött den noggrant hade han behövt byta flera spant och några bord under vattenytan, att skrapa rent hela skrovet och fernissa om var tredje år tog en oändlig massa timmar, och det var något han sa var tvunget för att hålla uppe skicket. Gör man det seriöst ungefär var tredje år räcker det med att göra bättringar de andra åren sa han.

Även på “mellanåren” är mycket jobb

Men även de åren som det bara behövdes bättringar av fernissan skulle det ju skrapas bort det som ändå hade flagnat, slipas lite för att den nya fernissan skulle fästa, och botten skulle målas, och tätas med tätningsmassa innan sjösättning.

Som inte det räckte måste ju även motorn både vinterkonserveras och vårrustas, ny olja, filter, backslaget skulle smörjas och ses över, styrning och reglage smörjas, propelleraxeltätning kontrolleras och mycket annat. Det var mycket jobb att hålla en träsnipa i god kondition sa farbrorn jag pratade med, han hade tid nu när han var pensionär men under tidigare år hade han många gånger funderat på att sälja den och köpa någon annan båt.

Men det blev inte så för även om snipan höll toppskick var inte värdet så högt på den tydligen, och att då sälja något han trivdes med för att köpa något annat med mindre charm som han uttryckte det var inte så lockande. Efter idag är jag säker på att det inte heller blir en snipa, jag har inte all den tiden som krävs för att hålla den i god kondition.