november 28, 2017

Sveriges bästa och vackraste stränder

Av Staffan

När den svenska sommaren plötsligt nått nya höjder med tropisk hetta och rekordmånga soltimmar finns det inte mycket annat svenskarna vill göra än att spendera dagarna på schyssta stränder, helst i Sverige. Och eftersom vi inte varit bortskämda med ett sådant fantastiskt fint sommarväder tidigare år är det kanske inte så konstigt om man inte har full koll på vilka stränder som vårt avlånga land har att erbjuda. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de mest populära och älskade stränderna runt om i landet.

Svenska badstränder

Med fin sandstrand, kristallklart vatten och ett vackert hotell (Hotel Tylösand) som erbjuder bra restauranger och afterbeach, är Tylösand den bästa stranden i Sverige enligt svenskarna själva! Knappt en mil från Halmstad brukar stranden vara välfylld genom juni, juli och augusti. Gillar du att snorkla så missa inte den 200 meter långa snorklingsleden i Svärjehålan i Tylösand.

Svenska badstränder

Böda på Öland var tillsammans med Tylösand det självklara första valet av strand för svenskarna förra året. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att Böda erbjuder två mil (!) av sandstrand. Dessa mil gör Böda till Sveriges längsta strand. För den som vill ha mer än bara sol och bad så erbjuder den populära semesteranläggning och campingplatsen Böda Sand dessutom både lekland, äventyrsbad, spa och golf. Helt enkelt det perfekta valet för barnfamiljen som inte vill få en tråkig stund! Är man ute efter lite mer avslappning är det bara röra sig en liten bit bort från själva campingplatsen. Befinner du dig istället i norra Sverige under sommaren så missa inte Pite Havsbad. Denna pärla som sträcker sig kilometer längs södra Piteå brukar i folkmun kallas för Nordens Riviera, vilket säger det mesta om Pite Havsbad. Och här kan du verkligen få ut mycket av din solsemester. Fördelen med att befinna sig så pass långt norrut är nämligen att solen skiner 23 timmar per dygn! Utöver stranden finns här även alla typer av nöjesaktiviteter så som äventyrsbad, spa och hotell. Dessutom finns det flera restauranger utefter stranden.

 

I Falkenberg, Halland, finns en över 17 kilometer lång strand bestående av sand, klippor, sten och ängar: Skrea strand. Just den del som räknas som Skrea strand är en långgrund strand med vackert ljust, finkornig sand och höga sanddyner. Dessutom kryllar det rent ut sagt av glasskiosker och restauranger här. Tack vare att det är så pass långgrunt är stranden särskilt populär bland barnfamiljer och människor som vill utöva vattensporter av olika slag. Skrea strand erbjuder även Västkustens längsta badbrygga på hela 248 meter som skapar en vacker idyll tillsammans med de karakteristiska badhytterna från 1930-talet och det klassiska hotellet Falkenberg strandbad som ligger mitt på stranden. Om du befinner du dig på Gotland i sommar bör du definitivt ge Tofta ett besök. Här pågår aktiviteter sommaren lång i form av bland annat vindsurfing och beachvolleyboll. Dessutom finns schysst afterbeach, poolområden och minigolf. Det kan vara bra att ha koll på att stranden generellt brukar delas upp lite grann, med många unga besökare på den södra delen, och barnfamiljer på norra delen. Vilken sida du än befinner dig på kan du vara säker på att få se vit sandstrand och turkosblått hav som möter den mörkblå himlen.