juli 12, 2018

Svenska båtmässor

Av Staffan

Båtmässorna i Stockholm och Göteborg är efterlängtade vårtecken i slutet av de långa svenska vintrarna. Dessa båtmässor är härliga påminnelser om den annalkande sommaren, och många svenskar har som tradition att årligen besöka någon av mässorna för att strosa runt och kika på nya sjö-trender, häftiga båtar, vattensporter och kanske få inspiration inför den kommande säsongen. Varje år arrangeras Båtmässan nere i Göteborg, och Allt för sjön-mässan uppe i Stockholm. Under sensommaren anordnas även Allt på sjön-mässan i Gustavsberg för den som är sugen på att besöka en utomhusmässa. Kanske går du i tankar om att besöka någon av båtmässorna för första gången men vet inte vilken du ska börja med? Därför tänkte jag ge en överblick av de största svenska båtmässorna i Sverige.

Båtmässan i Göteborg

Svenska Mässan i Göteborg arrangerar årligen Båtmässan – oftast under februari, i god tid innan sommar- och båtsäsongen drar igång. På Båtmässan finns det plats för både motorbåtar, segelbåtar, sportfiske, vattenliv och natur. Det erbjuds intressanta föredrag och utbildningar, samt uppvisningar och barnaktiviteter. Även Europas största mobila akvarium finns på plats, och häri görs uppvisningar av till exempel sportfiske.

Vill du ha hjälp med ett kommande båtköp, ha tips om din nuvarande båt eller bara prata båt i allmänhet, så är Båtmässan i Göteborg ett perfekt tillfälle att fråga om råd och hjälp och få inspiration – vare sig du är nybörjare eller väl insatt i båtlivet. Självklart finns det även västkustinspirerad mat från flera olika restauranger, något som i sig gör mässan väl värt ett besök.

Allt för sjön och Scandinavian Boat Show

I februari varje år arrangeras även Allt för sjön-mässan av Stockholmsmässan i Älvsjö. Den här båtmässan är en internationell båtmässa som alltid går av stapeln sista veckan i februari sedan starten på 20-talet. På den tiden tog mässan rum i Ostermans marmorhallar vid Stureplan, men på 70-talet då de nya mässlokalerna i Älvsjö stod färdiga flyttades mässan dit. I dessa stora lokaler finns till och med plats för den så kallade Water Park, en jättebassäng där besökare får se utställningar i vattnet och även får testa allt från wakeboard, SUP, radiostyrda båtar och kajak – extra kul om du besöker mässan med barn.

Allt för sjön-mässan är en bred mässa som behandlar, precis som namnet avslöjar, det mesta inom sjöliv. Här finns något för alla med marint intresse, och du hittar det mesta inom områden som motorbåtar, segelbåtar, sportfiske, båtmotorer, gästhamnar, veteranbåtar och båttillbehör. Men mässan behandlar även icke-båtrelaterat innehåll såsom friluftsliv, kläder, dykningssport och vindsurfing.

Tidigare en systermässa under hösten: den mindre, men än mer exklusiva, Scandinavian Boat Show. Till skillnad mot mässan i februari låg fokus på större och mer exklusiva motorbåtar och segelbåtar. Scandinavian Boat Show har nu dock slagits ihop med Allt för sjön. Det fanns dock en hel del båtintresserade som var väldigt negativt inställda till denna förändring, men Stockholmsmässan menade att det var det bästa för branschen, eftersom två mässor om året blev för mycket för utställarna.

Allt på sjön i Gustavsberg

Sedan 2011 har den lite mindre mässan Allt på sjön ägt rum i Gustavsberg på Värmdö i Stockholm. Inriktningen här är segelbåtar och motorbåtar. Vanligtvis arrangeras mässan i slutet av augusti och visar upp det senaste och bästa gällande segel- och motorbåtar, samt dess tillbehör. Utställarna är både svenska och internationella, och eftersom mässan hålls utomhus i hamnen klassas Allt på Sjön-mässan som den största flytande båtmässan i Sverige!