september 15, 2017

Sporter bakom båt

Av Staffan

En fartfylld trend på den svenska sommarsjön har växt fram de senaste åren – nämligen vattensporter bakom båt! Nog har det länge funnits vattenskidor och wakeboards, och ingen har väl glömt sommaren som ”ringen” slog igenom med full kraft vid de svenska bryggorna? Kanske var ringen boomen som ledde till att fler och fler vattensporter och varianter av den klassiska ringen började ploppa upp på marknaden. Idag finns det alla möjliga sorter som man kan dra efter båtar och nog är det en riktig semesterhöjare!

Vattenskidor och wakeboard

Först och främst har vi de klassiska vattenskidorna och wakeboarden. Är du lite mer klassisk av dig, och vill ha en lite mer sportslig utmaning, så är vattenskidorna eller wakeboarden det perfekta valet. Här krävs lite mer snits och talang än att bara ligga på en ring, och det kan dessutom vara riktigt bra träning för ben och armar. Det kräver också balans och smidighet, särskilt när du ska ta dig upp. Ska man köra någon på vattenskidor eller wakeboard är det viktigt att båtföraren kan köra sin båt med full kontroll eftersom det gäller att köra så pass säkert och snyggt att det blir behagligt för personen som står bakom. Man brukar ligga i cirka 15–20 knop när man kör någon som åker vattenskidor eller wake. Det beror såklart mycket på hur stor personen är, ju lättare person som står bakom desto saktare bör man köra. Linan som sitter fast i båten bör vara cirka 40–50 fot om det gäller en utombordsbåt. Är båten anpassad för wakeboard och åkaren bakom är van vid att åka kan man ha en betydligt längre lina.

Ringar, tubes och towables

Kärt barn har många namn, och det finns flera olika typer av ringar, tubes och towables. Det finns klassiska ringar med hål i mitt, runda eller trekantiga dynor utan hål i, bananformade dynor som man sitter gränsle över och soffliknande ringar som man kan sitta i med ryggstöd. De senaste tio åren har dessa blivit omåttligt populära runtom i de svenska sjöarna och nästan varje båtägare har någon typ av uppblåsbar ring som går att dra bakom båten. Ofta är ringarna gjorda i plast med ett slitstarkare tygöverdrag för att skydda ringen och öka hållbarheten. En nyhet är de styrbara ringarna som har som några slags fenor på undersidan. Det gör ringåkandet lite mer avancerat då åkaren kan styra mer fritt under åkturen.

Glöm inte bort säkerheten!

Trots att ringarna, skidorna och wakeboards numera ses som en rolig och lättsam leksak som man kan dra fram under varma, härliga semesterdagar är det viktigt att komma ihåg att det är en sport som sker bakom ett fordon på öppet, ibland okänt, vatten. Det finns alltid andra trafikanter på sjön och man kan inte vara säker på att man har stenkoll på alla grynnor, undervattenstenar och andra faror. Många olyckor har skett genom åren och ska man ge sig ut på sjön bör man därför alltid ha flytväst och se till att lära känna området man tänkt köra i. Även hjälm kan vara en god idé om man behöver köra nära land (även om man såklart alltid ska försöka hålla sig på säkert avstånd från land, berg och stenar).

Glöm inte bort säkerheten!

Sätter man säkerheten först kan man ha kul utan att det behöver ske några tråkiga olyckor!