juli 4, 2017

Skaffa båt – Men vad är frågan

Av Staffan

Jag är sugen på att köpa båt nu efter att jag sett mina kompisars härliga semesterbilder med båtarna. Men samtidigt, jag vet inte om det är helt rätt för mig att köpa en stor familjebåt, eller om jag ska satsa på något mindre? Det finns ju fördelar och nackdelar oavsett hur man vänder och vrider på det.

Segelbåt

Segelbåtar har ju såklart inte så hög bränslekostnad så länge det blåser, men samtidigt måste man kämpa med att hissa och hissa ner segel, rigga på och av vid sjösättning och upptagning, och det är inte något man själv kan sjösätta och ta upp med tanke på den djupa kölen. Andra nackdelar är väl att det lutar, och går relativt sakta. Men bränslekostnaden är såklart ett stort plus!

Snipa

En snipa med en dieselmotor kanske? Det räcker att tanka en gång om året, inga jobbiga segel och master att rigga upp och ner, charmigt att tuffa fram i. Men, även sniporna är långsamma och lite svåra att sjösätta och dra upp själv, iallafall om man vill ha en av hyfsad storlek med kök och sovmöjligheter.

Sen blir det ju en fråga om val av material: Ska man ha en gammal träsnipa eller en modernare plastsnipa? Träsniporna har ju verkligen sin charm, men allt arbete! Skrapa, fernissa, täta, låta svälla vid sjösättning, eventuellt byta murkna bord i skrovet, det kan bli mycket jobb för att behålla charmen. Frågan är om man orkar?

Styrpulpet

Eller ska jag satsa på en styrpulpetbåt bara? Dagsutflykter, fiske, dra vattenskidor ibland? Finns ju en uppsjö av styrpulpetare till salu i varierande storlek och pris, fast mycket av prisvariationerna är väl pga motorns årsmodell och storlek.

Men i en styrpulpet kommer jag inte kunna övernatta, det är ett stort minus. Ifall jag åker ut till någon ö där polarna ligger vill jag ju såklart kunna stanna över natten jag också, lite grillning och någon pilsner, sen får jag ju inte köra båten. Inte grillningens fel alltså, men ölens. Då kan det vara skönt att kunna krypa ner i ruffen och sova ut, tält är inte riktigt min pryl, särskilt inte om det är stenigt och mycket rötter på marken, blir så obekvämt då.

Daycruiser

Ska jag köpa en daycruiser då? Känna vinden i håret, kunna sjösätta och dra upp själv, sova i ruffen, kanske ett litet pentry med spritkök så man kan koka morgonkaffet? Frågan blir väl direkt: Inombordare eller utombordare? En mysig V8 som mullrar skulle sitta fint, men då snackar vi ju bränsleförbrukning igen. Å andra sidan drar ju en utombordare på 150hk ganska mycket den också. En daycruiser går ju fortfarande bra att ha och fiska med, och visst kan man ju dra skidor efter den också, men det blir dyr lek kanske!?

Eller ska jag slå till direkt på en stor familjebåt ändå, schysst att kunna sitta inne och köra, ha stora ytor att röra sig på, stort pentry, spoltoa och salong att sitta i? Nu för tiden kan man ju släpa med sig tv i båten till och med, en 22″ 12V tv med inbyggd digitalbox, upp med en antenn och sen är det bara sitta och mysa i ruffen framför nåt kul tv program.

Fast då är vi där igen, behöver ha hjälp med sjösättning och upptagning, hyra uppläggningsplats, bökigt att åka ut med själv, och ingenting att dra vattenskidor efter. Men ändå, att kunna åka ut i grov sjö utan att behöva vara rädd, ha alla bekvämligheter ombord och kunna ligga ute en vecka i streck utan problem, det kan ju vara något det! Nu har jag lite att fundera över känns det som.