november 16, 2017

Knopar man bör kunna på sjön

Av Staffan

I båtlivet finns det en sak som man bara måste kunna för att kunna klara sig ordentligt på sjön – nämligen att knyta knopar. Knopar har funnits i över tusen år i olika variationer. Själva ordet knop kommer från nederländskan och betyder helt enkelt knut. Framför allt är knoparna absolut nödvändiga när båten ska förtöjas vid land. Det finns hur många knopar som helst att lära sig, men det finns några huvudsakliga som man klarar sig långt på när man ska kasta loss och ge sig ut på sjön. Vi ska nu gå igenom de mest populära knoparna du bör ha koll på: pålstek, skotstek och dubbelt halvslag.

Pålstek

Pålsteken är den bästa knopen om du är ute efter att få till en fast ögla som aldrig löper (alltså öglan stannar i storlek och blir inte mindre vid belastning) men samtidigt är enkel att slå och enkel att få upp. Ordet stek kommer också från nederländskan och betyder ögla. Lyckas du med pålsteken har du ett rep med en stark ögla som klarar hög belastning utan att bli svår att få loss när du ska knyta upp den. Pålsteken är mycket populär, och ibland kallas den till och med för ”kungen bland knopar”. Den används bland annat på förtöjningstrossar och för att trä kring livet som en räddningslina (eftersom den aldrig löper).

Pålstek

För att komma ihåg hur man gör en pålstek finns det en liten saga som man kan berätta medan man slår knopen, nämligen Prinsessan och sjöodjuret. Gör först en enkel ögla, sedan dyker sjöodjuret (änden) upp ur sjön (öglan), slingrar sig runt prinsessan (repet över öglan), och dyker sedan ned igen (genom öglan) medan prinsessan stretar emot.

Skotstek

Skotsteken är väldigt lik pålsteken, men den slås annorlunda. Skotsteken är den knop som fungerar bäst för att skarva ihop rep eller linor, särskilt om tjockleken på dessa skiljer sig från varandra. Skotsteken slås genom att den ena tampen viks till en bukt medan man sedan slår själva knopen med den andra tampen. Skulle tjockleken vara olika på de två tamparna så brukar man göra bukten på den grövre tampen. Om det är så att tjocklekarna skiljer sig avsevärt kan det vara en god idé att dubbla skotsteken. En alternativ sammanfogningsknop som är populär är råbandsknopen. Dock har skotsteken visat sig säkrare med de flesta moderna materialen.

Skotstek

 

Dubbelt halvslag

Dubbelt halvslag är kanske den vanligaste knopen vid båtförtöjningen och passar perfekt att knyta runt pollare, träd och i ringar. Den är dessutom ganska så enkel och går snabbt att både lära sig och att knyta. Dock är den nästan för bra för sitt eget bästa och till skillnad från till exempel pålsteken, kan den vara svår att lossa – särskilt om det har varit drag på linan medan båten legat förtöjd. För att undvika detta kan man dra tampen två varv runt det man ska förtöja i, innan man gör själva knopen. På så sätt ger det en avlastning och skapar en friktion som gör att den inte dras åt så pass mycket att den blir svår att få upp. Förutom de tre nämnda knoparna finns det såklart en hel uppsjö av andra knopar som kan vara nödvändiga i olika situationer till sjöss. Några som kan vara värda att kolla upp är Apans knytnäve, fiskarknop, råbandsknopen och splitsar.