augusti 2, 2017

Jakten på den perfekta båten

Av Staffan

Nu har jag suttit fler kvällar och kollat på båtannonser på de flesta annonssidor jag kan komma på, men det är lätt att man svävar iväg i drömmarnas värld när man tittar. Jag har hittat flera häftiga daycruisers i varierande pris, skick och storlek men även tittat en hel del på lite större familjebåtar. Alltså det är så svårt att välja vad jag ska köpa. För att kunna kasta lite spö, lyssna på musik och sova hjälpligt kan jag ju köpa en liten 19 fotare, men då blir det ju inte så mycket annat.

Går man upp i storlek så öppnas ju möjligheterna, pentry, soldäck över motorluckan, toautrymme, v8 ljud men även plånboken öppnas ju då om det ska vara fint skick på båten. Det går snabbt att sluta titta på tex en Joker 19 med krypin under fördäck till att hamna på en Smuggler 28 om vi snackar gamla båtar.

Det är ju något speciellt med dessa två gamla fabrikat tycker jag, gamla tävlingsgener och häftiga men de börjar ju få några år på nacken. Även om man tittar på gamla Bayliners eller Searays från 90 talet så är ju det gammalt, och frågan är väl om det blir mycket dyr service och reparation på dem så fort jag köpt något.

Men familjebåt då?

Jag har även kollat en del på mer familjebåtar som jag kallade dom, tex gamla Nimbus 26 ser ut att vara trevliga båtar för en vettig peng men nästa båt man tittar på är helt plötsligt en Princess 35 med flybridge och så var man där igen – I drömmarnas värld där pengar växer på träd.

Och det är ju ganska ohanterligt att vara själv på en så stor båt, även om de finns fjärrkontroller till ankarspel, bogpropeller och massa lullull som hjälper till vid hanteringen. Men det är nog inget att dra vattenskidor efter direkt! Nä jag är kluven, vad känns viktigast för mig med båten?

En dagsutflykt tex ska ju gå smidigt att göra när andan faller på, det ska inte vara ett projekt som känns betungande att göra för då blir det inte av. Men om jag vill ligga ute en vecka tex, då vill jag ju inte ligga i ruffen på en 19 fotare och inte kunna gå på toa eller värma mat.

Storleken HAR betydelse

Jag måste alltså upp något i storlek för att få till en hyfsad levnadsstandard, men ändå se till att hålla nere storleken för att kunna hantera båten själv. Och sen vill jag fortfarande kunna åka ganska fort med båten och höra v8 mullret från motorn, det känns viktigt för mig. Vattenskidor är nog inte så viktigt för mig ändå, vill jag åka finns det nog någon kompis som har en mer passande båt, och fiska kommer jag ju kunna göra om jag vill.

Så ja, en något större daycruiser är nog vad det lutar åt ändå. Kollar man runt så får det ju plats kojer, pentry och toa i 23 fotare även om det inte direkt finns några duschmöjligheter. Eller jo, utomhus på badbryggan finns det många båtar med dusch monterad men att duscha inne blir något färre. Frågan är vad jag ska rikta in mig på för båt, en äldre av något välkänt fabrikat eller nyare av något billigare märke?