juli 25, 2018

Har du testat paddelsurfing

Av Staffan

De senaste somrarna har en ny vattensports-trend blommat upp på sjöarna och haven runt om i Sverige. Kanske har du själv provat, hört någon kompis som är fast eller sett någon paddla runt stående på en surfingbräda? Paddelsurfing är en ganska ny form av surfing som nu har slagit igenom ordentligt bland de svenska semesterfirarna. Men vad är egentligt paddelsurfing och varför har det blivit så populärt?

Vad är paddelsurfing?

Paddelsurfing är det svenska ordet för den engelska termen Stand up paddle boarding, förkortat SUP. Brädan som används är en sorts surfbräda, liknande en longboard fast bredare och tjockare. Surfaren står upp på brädan och håller i en lång paddel med ett blad. Paddeln används främst för framdrivning men även för stabilitet och styrningsförmåga.

När man lär sig att paddelsurfa så är det mest effektiva sättet att börja paddla sittandes på knä, innan man sedan ställer sig upp. Ofta går det snabbt att lära sig; det gäller bara att hitta balansen och bli trygg på brädan. I dagsläget finns det flera olika inriktningar inom paddelsurfing, till exempel finns det yogalärare som utför yogaklasser på paddelsurfingbrädor!

Historia och utveckling

För att förstå paddelsurfingens historia bör man börja med den vanliga surfingen, som paddelsurfingen växt fram ur. Vanlig surfing har en lång och gedigen historia som sträcker sig ända bak till 1400-talet på Hawaii. Under tidiga 1900-talet spreds sporten till Spanien, USA och Australien, men det var först under 50- och 60-talet som sporten blev en populär, erkänd sport – detta främst tack vare framtagningen av billigare, lättare och mer lättstyrda brädor. I kommande OS i Tokyo 2020 kommer surfing faktiskt att få vara en av de nya sporterna.

När surfingen blev mer kommersiell under 50-talet uppkom behovet av att kunna paddla sig fram på brädan. En anledning var att surfarna ville kunna paddla sig ur mindre vågor och därifrån snabbt vidare fram till större och bättre vågor. Surfinginstruktörer upptäckte dessutom att de behövde ha en paddel för att enkelt kunna ta sig fram mellan sina elever när de tränade i havet. Så kom paddeln att bli en del av surfing, men det var inte förrän på 2000-talet som paddelsurfing blev ett eget alternativ till den traditionella surfingen.

Varför börja?

Eftersom paddelsurfingen inte kräver några vågor så har den blivit en populär vattensport vid lugnare badstränder och på insjöar. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen och kräver inte mycket mer än just en sjö, en bräda och en paddel. Paddelsurfing är lite som en blandning mellan surfing och kajakpaddling. Till skillnad från andra surfing-sporter är man inte beroende av vågor eller vind. Det innebär med andra ord fler dagar på vattnet per år!

Paddelsurfare menar att sporten erbjuder bra fysisk träning samt ett härligt sätt att umgås på. Att paddla runt i lugnare vatten har visat sig vara bra balansträning och introduktion till lite mer fartfyllda sporter så som vindsurfing eller traditionell surfing. För den som är sugen på att börja med paddelsurfing finns det finns flera olika kurser och prova på-tillfällen runt om i svenska sjöarna och vid kusten.