augusti 10, 2017

De bästa apparna för båtlivet

Av Staffan

I denna rekordvarma sommar är det många som kastar loss och ger sig ut på sjön. Med sig ombord har man ofta sin smartphone eller surfplatta, och numera finns det alla möjliga appar för både nytta och nöje när du är ute med båten. Här ska vi gå igenom några av de bästa och mest användbara apparna, tillgängliga att ladda ned i närmaste app-shop. Skepp ohoj!

Några blandade båt-appar

Kanske den viktigaste appen för alla som tänker vistas på sjön i sommar är SSRS Kustväder! Här kan du få hjälp med att hålla koll på aktuellt väder och vind med Sjöräddningssällskapets egna app! Du kan ta reda på hur havet ser ut vid olika förhållanden och vindstyrkor. Appen erbjuder även en detaljerad tvådygnsprognos (timme för timme) som beskriver både vågor, ström, vind, vattentemperatur och vattennivå. Gratis att ladda ned och använda! Ibland vill eller kan man inte lägga till i en hamn utan behöver lägga ankare någonstans, en procedur som kan innebära en hel del oro och stress, särskilt om det är nattetid och man ska sova. Driver båten iväg kan det sluta illa. Med hjälp av appen Anchor Watch kan du sova gott om natten eftersom den håller koll på båtens position vid tillfället då du lade ankare, och sätter igång ett alarm om du håller på att driva för långt! Du kan ställa in så att du får ett telefonsamtal, att mobilen vibrerar eller låter, ger en pop-up eller skickar mejl eller SMS – vad som än passar dig bäst! Kostar en tia. Mer information om din sovplats kan du få genom appen Ankringstips. Det är försäkringsbolaget Atlantica som ligger bakom denna gratisapp. Du kan här hitta tips om olika ankringsplatser längst kusten tillsammans med lite information, anekdoter och tips på vad man kan se och hitta på varje ankringsställe. När man är ute på sjön och solen gassar på brukar fina badplatser vara huvuddestionationen för dagen. Men det kan vara svårt att hitta de bästa smultronställena. Därför erbjuder Badkartan en karta över badplatser runt om i Sverige tillsammans med användares egna recensioner och bilder. Eftersom appen är användardriven så kan du själv förbättra den genom att recensera olika badplatser du besöker. Varför inte bli badplatsrecensent i sommar och försöka besöka så många som möjligt! Har du planer på att kasta loss i Göta Kanal i sommar så är det nästan ett måste att ladda ner Göta Kanal Destinationsguide! Här finns information och karta över alla sorters aktiviteter, boende, restauranger och caféer, sevärdheter, gästhamnar, passagerarbåtar, slussar och broar som finns längs med kanalen. Du kan filtrera dig fram genom olika kategorier och platser för att hitta de perfekta ställena för just din resa.

Eniro på sjön – allt i ett!

Eniro på sjön är en app med brett användningsområde och är därför vårt främsta tips i den här guiden. Använder du dig av Eniro på sjön kan du skippa vissa andra appar eftersom den innefattar så mycket olika funktioner. Bland annat erbjuder Eniro på sjön sjökort, spårningsplotter, AIS, rutter och intressepunkter för inte bara svenska kusten utan även finska och norska. Dessutom finns en ”Man överbord”-funktion som direkt ger dig nödsituations-telefonnummer tillsammans med koordinater för din aktuella position och allmän nödsituationsinformation.


Eniro på sjön – allt i ett!

Eniro på sjön kommer i både en gratis-version och en betal-version. Det gör det enkelt för dig att prova på gratis-versionen och se om du trivs med appen. Du har tillgång till både GPS, sjökort, ”man överbord” och kompass. Uppdaterar du till betal-versionen får du bland annat tillgång till AIS, POI, möjlighet att spara rutter du tidigare åkt och även att spara kartor till offline-läge vilket kan vara praktiskt om du befinner dig på platser där Internet-uppkopplingen svajar.