november 2, 2017

Bidrag för elbåtar

Av Staffan

Det blir alltmer poppis med motordrivna fordon som drivs av el istället för bränsle, och båtar är inget undantag. Det är numera möjligt att köra runt med sin motorbåt med gott samvete för natur och miljö genom att ersätta sin vanliga motor mot en eldriven en. Eftersom detta är något som den svenska regeringen vill uppmuntra så har det nu slagits fast att de ska erbjuda bidrag till dem som köper nya eldrivna motorer till sin båt.

Bensinmotorn – snart ett minne blott?

Med sina många sjöar och långa kuster är Sverige ett av de mest fritisbåtstäta länderna i världen. Trots att den är en riktig miljöbov och släpper ut mycket av sitt bränsle rakt i sjön, är tvåtaktaren ett självklart val för många båtköpare, ofta för att den är starkare och anses mer prisvärd. Men, en viss skillnad kan ändå ses den senaste tiden: svenskarna blir mer och mer miljömedvetna och känner sig skyldiga att agera miljövänligt i sin egna konsumtion. Bland annat kan man se att vissa markägare förbjudit vanliga bensinmotorer i sina sjöar. Bidraget från regeringen är ännu ett försök att uppmuntra fordonsförare att välja en elmotor framför en bensindriven.  Tidigare fordon som haft en liknande premie, till exempel elbilar, elmotorcyklar, elmopeder och elcyklar, har nämligen gjort att kunderna tänkt till lite extra vid sitt köp och valt det mer miljövänliga alternativet. Förslaget om premie för elbåtar är en del av eldordonspremien, som i grunden bygger på en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen.

Förutsättningar för att få ta del av bidraget

Än så länge är inte den nya förordningen helt spikad, men enligt regeringen är tanken att bidraget ska rikta sig till vuxna privatpersoner som köper en ny eldriven utombordsmotor (endast en premie per person). Det är Naturskyddsverket som ansvarar för utbetalningen och själva bidraget ska motsvara en fjärdedel av inköpspriset inklusive moms. Maxbeloppet kommer att ligga på 10 000 kronor. Eftersom förordningen redan är säkerställd så innebär det att bidraget gälla retroaktivt från och med april i år. Med ett sparat kvitto kan man alltså söka bidrag i efterhand.

Kritik mot bidraget

Trots alla fördelarna med bidraget så finns det även en del kritik. Bland annat segelbåtsägare ställer sig kritiska till att det endast är större elmotorer som ingår i bidraget. Har man köpt mindre elmotorer eller trollingmotorer för ekor eller segelbåtar kommer man alltså inte att kunna ansöka om bidrag. En annan kritik riktar sig mot batterierna. Batterier anses vara den stora utgiftsposten i eldriftssammanhang, trots detta nämns batterier inte ens i pressmeddelandet rörande det nya stödet. Det finns även en oro för att det inte finns tillräckligt med laddningsstationer runt om i skärgården och längs kusterna. Men eftersom det framför allt är tvåtaktarna man vill komma åt med premien, och dessa oftast inte går särskilt långt så kommer många att klara sig med att ladda sin båt hemma.

Kritik mot bidraget

Har du köpt eller ska köpa en eldriven utombordsmotor så går du in på Naturvårdsverkets hemsida och loggar in med ditt bank-id. På deras e-tjänster kan du sedan hitta ansökningsformulär för bidrag för eldrivna utombordsmotorer. Sedan är det bara att hålla tummarna och vänta på beslut!