juni 10, 2018

Besök Mälaren med båt

Av Staffan

Ta chansen och besök lummiga och idylliska Mälaren – sjöarnas skärgård – i sommar. Ofta är det relativt glesbefolkat vilket gör att naturen får stå i centrum. Besöker du Mälaren med båt finns det massor av roliga och vackra platser att besöka på inte särskilt stora avstånd. Här kan du hitta både historia, kultur, nöjen och god mat. I den här artikeln tänkte jag dela med mig av mina bästa smultronställen i fantastiska Mälaren.

Besök kungaparets bostad på Drottningholm

Förutom vackra, rofyllda badplatser och utsikten mot det fantastiska slottet där kungaparet bor (som är ett av Unescos världsarv) kan du även göra ett besök till slottsteatern, eller varför inte vandra runt på grusvägarna i den grönskande slottsparken och titta på dammar, labyrinter, det bedårande Kina slott och Götiska tornet. Är flaggan upphissad kan du vara säker på att kungen själv är hemma i slottet. Har du inte en egen båt går det även historiska sekelskiftesbåtar inifrån Stockholm som tar ungefär en timme enkel väg.

Frossa i godsaker på kakslottet

I Taxinge slottscafé finner du inget annat än Europas största kakbord! Cirka 65 sorters olika hembakade godsaker finns varje dag på detta pittoreska slott – allt från matiga smörgåsar och baguetter till de sötaste kakorna och de mest delikata tårtorna. Är vädret dåligt kan du avnjuta din fika inne i biblioteket, men är vädret vackert så står vita utemöbler i slottsparken och erbjuder en slående utsikt mot Mälaren. Besöker du slottet med båt går det finfint att lägga till precis nedanför slottsparken där det också finns en liten sandstrand för den som är sugen på ett dopp efter kakfrossan! Kakslottet är även en populär bröllopsdestination och erbjuder flera olika bröllopsmenyer för brudpar som vill gifta sig på en idyllisk och historisk plats.

Frossa i godsaker på kakslottet

 

Ett annat ställe som fungerar perfekt att lägga till vid med båt är staden Mariefred, vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet då Bo Jonsson Grip lät anlägga en borg ute på udden Gripsholm. Det var denna borg som efter en del utbyggnader blev omnämnd som det kungliga Gripsholms slott under Gustav Vasas tid på 1500-talet. En rolig trivia (och en stor anledning att ge Mariefred ett besök) är att Gripsholms slott var inspelningsplatsen för den älskade och numera kultförklarade julkalendern Mysteriet på Greveholm!

Känn på vikingatiden på Birka och Adelsö

Av någon anledning verkar det mest vara utländska turister som intresserar sig för de vikingaminnen som går att finna på öarna Björkö och Adelsö i Mälaren, lite som att detta arv glömts bort av svenskarna själva. Men med en mysig gästhamn är Björkö det perfekta stället att besöka med båt om du är sugen på historia, kultur och vacker natur. Lägger du till vid gästhamnen finns både glasskiosk, vikinga-museum och vikinga-inspirerad restaurang driven av självaste Martin ”E-type” Eriksson som har ett enormt intresse för vikingatiden. Lite längre in på ön finns förutom vackra vandringsleder, även en uppbyggd vikingaby som ska spegla hur det såg ut förr på ön, gravkullar och Ansgars kors med vacker utsikt över ön och även Adelsö. Tar du även båten över till Adelsö finns ytterligare gravkullar, runstenar och ruiner från kungens hus som under vikingatiden var bosatt på Adelsö.