juli 4, 2019

Båttillbehör

Av Staffan

Det är nog många som drömmer om båt och båtliv. En hel del har redan gjort slag i saken och skaffat sig sin drömbåt. Sverige som land är ett stort båtland, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur lång kust och hur många sjöar landet har. Båtlivet har närmast en karaktär av folkrörelse. Även om man inte själv har båt är chansen ändå stor att man under sommaren får uppleva en tur på till exempel en fritidsbåt. Sverige räknas nämligen som ett av de fritidsbåttätaste länderna. Har man båt så är det självklart viktigt med tillbehören, vare sig de hamnar i kategorin roliga, viktiga eller rentav nödvändiga.

Viktiga tillbehör

Ett av de viktiga och bra tillbehören till båten är en GPS. Det är viktigt att kunna navigera rätt oavsett väder och sikt. En GPS Kartplotter bör vara en del av de tillbehör som funderas över. Så som med alla elektroniska manicker så finns det självklart en mängd olika tillval och funktioner på olika modeller och olika avancerade typer. Som båtägare är det viktigt att fundera över vad man behöver. Det finns de som är bra beroende på om båten är snabb eller om den främst är till för fiskningen. Har man en GPS Kartplotter så kan det även vara bra att ha elektroniska sjökort. Dessa är självklart bättre än analoga då de kan uppdateras kontinuerligt allt efter som förändringar sker. Ett ekolod kan vara en värdefull tillgång när man fiskar men det kan även vara viktigt när man vill kolla botten. Är platsen man valt verkligen säker och bra att lägga till vid. Det finns här en mängd olika varianter och tekniker för den som är intresserad.

Säkerhet

Den som har sett på nyheterna under de senaste 20 åren vet att båtstölder är något som ständigt verkar öka. Inte minst båtmotorer är något som kriminella verkar vara ute efter i stor omfattning. Mycket görs för att öka säkerheten men det viktigaste kan kanske vara att skaffa ett båtlarm. Detta kan även i vissa fall leda till sänkt försäkringskostnad och sänkt självrisk. Det finns en mängd olika larm att välja mellan som ger ifrån sig utslag på olika saker. Det är bara att välja och vraka. För den som råkar ut för en stöld kan det vara viktigt att kombinera med GPS-spårsändare och dylikt för att lyckas få fatt tjuven. När det gäller säkerhet så är själklart flytvästar en essentiell del av båtlivet. Det är något som måste vara med och här kan man välja mellan en rad olika alternativ och specialvästar för barn till exempel.

 

Kul och snyggt

På båten ska det självklart även levas ett liv. Inredning och kul tillbehör till båten är viktigt för känslan och trivseln. Det finns en mängd olika saker att välja mellan. En del skulle säga att en TV är en självklarhet medan andra kanske snarare valt båtlivet för att slippa detta ok. Bord, båtstolar och annan inredning är det som gör att man kan sätta sin egen prägel på båten. En dörrmatta som säger ”Välkommen ombord” kanske kan vara något att tänka på?

Kul och snyggt