september 16, 2019

Båtsemester

Av Staffan

Att resa med båt är så mycket mer än att lägga till i en hamn. Båtlivet är en gemenskap, båten är både en bostad och en trygghet, en egendom och ett livsprojekt. Att åka på semester med sin båt innebär att man kan lära känna både nya platser och människor, samtidigt som man tar del av det bästa naturen har att erbjuda.

Hamnar

Att åka en lång dag över havet och sen, när solens strålar börjar avta, skymta en hamn i fjärran, kan liknas vid att komma hem efter en lång arbetsdag. I hamnen är det smidigt att lägga till, man kan få hjälp av såväl hamnvärden som av grannbåtar med allt ifrån tilläggning till middagstips eller sällskap. När man ligger båt mot båt i en hamn är det svårt att inte lägga märket till vad som händer i båten bredvid. Varje båt är en egen värld där människor lever sina liv, men då och då kan denna värld öppnas upp och man får helt plötsligt ta del av en annan människas liv. Tack vara denna märkliga intimitet får man ofta vänner för livet om man är öppensinnad på sin båtsemester.

En annan underbar upplevelse som skiljer sig mycket från att ligga i en vanlig hamn är de dagar man väljer att lägga till vid en klippa, kanske helt ensam eller i närheten av andra båtar i en naturhamn. Dessa besök innebär ett mer spartanskt levande då man måste ha med sig allt man kan tänkas behöva ombord på båten. Att ligga i en naturhamn betyder att man kommer så nära djur och natur som man sällan annars gör. Att vakna av att vågorna skvalpar och måsarna skriker, och kliva upp ur båten för att bara se hav och öar är något var människa bör uppleva. Vissa naturhamnar är markerade på sjökorten, men andra känner man bara till om man tidigare varit där eller lyckas hitta till en perfekt plats där ingen annan ligger. När man ankrar i en naturhamn är det viktigt att den är anpassad till de rådande väderförhållanden. Ibland vrider vinden under natten, och det är viktigt att man är beredd på sådana saker när man lägger till.

Maten

En annan stor del av båtlivet är maten. Att laga mat på en båt behöver inte betyda att man bara skall äta konservburkar och mackor med mjukost. Om man planerar sin resa i god tid kan man med hjälp av kreativitet komma på maträtter som lämpar sig bra för livet på sjön. Ofta är man trött och hungrig efter en dag på havet, och det lämpar sig bra med varma härliga grytor eller soppor. Att ta med sig en grill och äta grillad mat på en klippa är något av en sommardröm. Snacks är en stor del av båtlivet och det är trevligt att samla alla medlemmar på båten över en kopp kaffe för att planera rutter och ha det trevligt.

För att ta del av båtlivet kräver det egentligen bara att man har en båt. Vissa människor är rädda för att ge sig ut till havs och prova på det något spartanska livet det innebär, men om man bara tar det försiktigt, lär sig att navigera och styra båten ordentligt är det ett spännande och utvecklande sätt att semestra!