november 23, 2019

Båtförsäkringar

Av Staffan

Att äga en båt är inte billigt men fruktansvärt roligt, att kunna ta båten en varm sommardag ut i den svenska skärgården, det är livet. Många båtägare vet också att när väl olyckan är framme kan det bli en kostsam historia om man inte har båten försäkrad. Men det kan vara svårt att finna rätt försäkringsbolag och även vilken typ av försäkring ens båt kan behöva. Idag finns det många försäkringsbolag som har utbud på båtförsäkringar.

Ett bra tips på vägen kan vara att använda sig av olika hemsidor som jämför försäkringar för att få bästa pris och bästa täckningen. De olika försäkringsbolagen är olika duktiga på olika typer av båtar, så se till att finna de försäkringsbolag som är experter på till exempel segelbåtar om man äger en sådan båt. Många försäkringsbolag har även rabatter om man har andra försäkringar hos dem eller om man väljer att flytta över sina övriga försäkringar till dem vid nyteckning av båtförsäkring. Kontakta gärna flera och ställ dem mot varandra för att försöka få ner priset.

Att tänka på när man letar efter en båtförsäkring

När man börjar leta efter en försäkring till sin båt är det först bra att kontrollera marknadsvärdet på båten för att kunna ange korrekt försäkringsbelopp till försäkringsbolaget. Anger man ett för högt belopp kommer försäkringen med största risk att betala ut det marknadsvärde som är aktuellt och inte försäkringsbeloppet. Skulle man däremot ha angivit ett för lågt belopp kommer försäkringsbolaget förmodligen betala ut försäkringsbeloppet.

Ett enkelt sätt att ta reda på båtens marknadsvärde är att kontakta en båthandlare som säljer liknande båtar själv. Gör denna kontroll en gång per år och uppdatera försäkringen vid ändringar på marknadsvärdet. Efter kontroll av marknadsvärde kan det vara bra att sätta sig in i olika försäkringstyper som till exempel en helförsäkring. En helförsäkring täcker oftast följande, brandskada, sjöskada, rättsskydd, skadegörelse och stöld, transportskada med mera. Halvförsäkring brukar oftast inte täcka sjöskada men detta kan skilja mellan de olika försäkringsbolagen. När man har bestämt sig för vilken typ av försäkring man vill teckna är det bra att läsa sig in på de olika försäkringsbolagens villkor. Några av de olika frågeställningar man kan ställa sig är, vilka farvatten gäller försäkringen i, får båten ligga i sjön året runt och vad är det maximala ersättningsbeloppet.

Det kan vara till ens fördel om man innehar högre nautisk kompetens eller förarintyg för att få ett rabatterat belopp från försäkringsbolaget. Det finns flera delar att tänka på när det gäller båtförsäkring till exempel om man ska åka utomlands utanför norden kan man behöva teckna en tilläggsförsäkring. Använder man båten under tävlingar kan det vara bra att kontrollera i försäkringens villkor om försäkringen gäller under tävlingar. Vill man hyra ut båten behöver man teckna ytterligare ett tillägg. Några av de försäkringsbolag som har båtförsäkringar är, Alandia, Atlantica och Länsförsäkringar. Det flesta stora försäkringsbolag har båtförsäkringar och det kan skilja ganska lite mellan de olika bolagen, utgå från frågeställningen nämnd ovan och glöm inte att uppdatera försäkringen årligen för att inte vara överförsäkrad.